Для погоди і негоди: Обираємо намет для відпочинку

Для погоди і негоди: Обираємо намет для відпочинку - Robinzon.ua

Вікенд, тиждень чи більш довгий період в наметі – особливий різновид відпочинку, який підійде не кожному. Проте, якщо вже припав до душі, то принесе максимум задоволення та релаксу. Та щоб він виправдав усі сподівання, його необхідно планувати завчасно та ретельно. І в першу чергу, подбати про вибір намету. Який намет вибрати та купити і на які особливості звернути увагу – підкаже Robinzon.

Інструкція з вибору

Ринок пропонує безліч моделей: одні – компактні, інші – навпаки, великі; одні – легко зібрати, інші – скласти, або й усе разом. Та щоб обрати ту саму модель, яка стане вашою справжньою домівкою під час походу і забезпечить всі нагальні потреби, треба, в першу чергу, знати, які намети бувають.

Розпочнемо з різновидів. За призначенням намети бувають кемпінгові, трекінгові, експедиційні, штурмові та спеціальні. Однак для відпочинку з родиною чи вікенду з друзями досить буде перших двох моделей: вони міцні, надійні і здатні повною мірою захистити від усіх несприятливих факторів.

По сезонності намети розділяють на літні, зимові та трьохсезонні. Як зрозуміло із назви, кожен відповідає конкретній порі року і закриває потреби з огляду на неї. За конструкцією моделі можуть бути із внутрішніми або зовнішніми дугами; останні, зокрема, швидше та простіше збираються, що зручно за поганої погоди. Матеріал дуг – метал або пластик. А покриття може бути одношарове (один тент) і багатошарове (2 тенти). Є й розподілення наметів за формою: куполо-, тунеле-, шатроподібні, напівдіжка тощо.

Як бачимо, загубитися серед всього цього розмаїття дуже просто. Тому Robinzon рекомендує віддавати перевагу наметам від спеціалізованих брендів, що знаються на специфіці екотуризму та виживанні. Вони, як правило, пропонують намети легких, проте міцних конструкцій, які відносно просто (або навіть самостійно) розкладаються та збираються, виготовлені із двох шарів цупкої тканини, принаймні один з яких є водонепроникним, мають надійне дно, належну вентиляцію, вітрові відтяжки та протимоскітний захист. А надалі вже обирати модель, виходячи зі специфіки відпочинку.

Родинний похід

Для сім’ї важливо підібрати просторий намет, аби кожен її член почувався комфортно. Тому місткість моделі треба обирати, виходячи з чисельності вашої родини. Конструкція, якщо не збираєтеся переміщуватись, – із внутрішніми дугами. Дуги можуть бути як із композитних матеріалів (карбону, фібергласу тощо), так і з алюмінію. Просто перший варіант буде бюджетнішим.

Покриття намету повинне бути водонепроникним. Якщо ви віддали перевагу двошаровій моделі, то водонепроникним має бути верхній чохол – за необхідності, його можна легко зняти та просушити. Яким би цупким не був нижній шар намету, найкраще «утеплити» його карематами – особливо якщо ви відпочиваєте з дітьми, які можуть легко застудитися.

Родинний відпочинок передбачає те, що декілька разів на добу ви всі збиратиметеся за спільною трапезою. Однак не факт, що погода завжди дозволятиме вам готувати на відкритому повітрі. Тому на випадок дощової, вітряної чи просто прохолодної погоди ваш намет має бути оснащений великим тамбуром, в якому можна і зайнятися кулінарними справами, і навіть пообідати чи повечеряти.

Важливі деталі – наявність в наметі протимоскітної сітки, щоб набридливі комахи не зіпсували враження від відпочинку, а також світловідбиваючі елементи, аби діти легко знайшли намет в темряві.

Гарна ідея під час родинного відпочинку – дозволити дитині трішки побути самостійною. Тому, починаючи з певного віку, можете придбати для наймолодшого члена родини окремий дитячий намет. Його покрокове розкладання та облаштування разом із дорослими стане веселою розвагою та зміцнить стосунки в родині.

Друзі по намету

Якщо ви ще не «обзавелись» родинними узами, то похід із компанією друзів – гарна нагода поспілкуватися й весело провести час. Такий відпочинок принесе задоволення як новачкам, так і професіоналам і лишить по собі приємні спогади.

І знову – розпочніть вибір намету з кількості людей, задіяних в поході. Ви можете розбитися на пари – тоді вам потрібно декілька дво- або трьохмісних наметів, або ж розміститися всі разом у великому наметі. Далі – визначіться з типом відпочинку: тому що, якщо плануєте піші переходи з ночівлею щоразу в різних місцях, краще обрати намети із зовнішнім каркасом, оскільки ті просто та швидко ставляться – навіть в негоду; якщо ж вирішили отаборитися в одному місці – можна витратити час на збір моделі із внутрішніми дугами. Крім того, від того, будете ви переміщуватись чи ні, залежить і вибір матеріалу, з якого виготовлені дуги. Намети з конструкцією із алюмінію чи його сплаву, як не дивно, значно легші за свої аналоги з композитних матеріалів, тож їх буде легше переносити між стоянками.

Якщо ви обрали проживання у великому наметі на всю компанію, доцільно зупинитися на моделі не з одним, а з двома тамбурами. Це забезпечить не лише простір для приготування їжі чи зберігання речей, але й додатковий вихід, щоб не створювати натовп. Захисна сітка та світловідбиваючі елементи – must-have, щоб убезпечитись від комах і не загубити когось із друзів у темряві.

Якщо ви обрали проживання у великому наметі на всю компанію, доцільно зупинитися на моделі не з одним, а з двома тамбурами. Це забезпечить не лише простір для приготування їжі чи зберігання речей, але й додатковий вихід, щоб не створювати натовп. Захисна сітка та світловідбиваючі елементи – must-have, щоб убезпечитись від комах і не загубити когось із друзів у темряві.

Романтичний вікенд

Друзі-друзями, однак іноді так добре приділити час одне одному. Тому якщо ви втомилися від метушливого міста, немає нічого кращого, ніж провести вихідні в мальовничих місцях на природі.

Для пари якнайкраще підійде намет на двох або типу «2+1»: останнє означає, що у вас буде додатковий простір, щоб розкласти необхідні речі та й просто зручніше розміститися. А оскільки під час такого відпочинку вам не доведеться постійно збирати та розбирати конструкцію, сміливо віддайте перевагу моделям із внутрішніми дугами.

Як і у випадку багатомісних наметів, приємними бонусами стануть тамбур і наявність протимоскітної сітки. Так ви нівелюєте всі дискомфортні чинники і зможете по максимуму насолодитися природою та товариством одне одного.

Зимовий екстрим

Якщо ж заглянути трохи далі літа з його теплими днями й ночами, можна замислитися й про придбання намету для зимового кемпінгу: адже серед наших читачів 100% знайдуться любителі зимової риболовлі чи просто поціновувачі екстриму.

Намет для відпочинку взимку матиме ряд відмінностей. Зазвичай він меншого розміру, щоб простіше було обігріватись і акумулювати тепло. Намети для зимової риболовлі не мають дна, оскільки встановлюються відразу на лід, однак мають так звану «спідницю» – додатковий шар тканини внизу, який прикопується снігом, для термоізоляції. Якщо йдеться про житловий намет, він повинен мати дно із декількох шарів утепленого тенту.

Дуги для зимового намету мають бути виготовлені з алюмінію, оскільки він морозостійкий і нечутливий до вологи. Водонепроникний шар в таких наметах, як правило, лише верхній – щоб забезпечити належну вентиляцію. Крім того, морозостійкі моделі повинні бути обладнані отвором для труби печі або нагрівача. Враховуючи ці нюанси, ви забезпечите собі настільки комфортне перебування на природі, наскільки це можливо в зимовий період.

Обрати все необхідне для комфортного відпочинку та яскравих вражень в Україні та за її межами вам завжди допоможе Robinzon Robinzon. Якщо маєте запитання чи потребуєте консультації, звертайтесь.

Для погоди і негоди: Обираємо намет для відпочинку - 2 - Robinzon.ua